Kathe Kollwitz' in Yaşamı

Kathe Kollwitz 1867 yılında  Prusya’nın Königsberg’de (şu anda Kaliningrad, Rusya) şehrinde doğdu. Ebeveynleri Katharina ve Karl Schmidt’in yedi çocuğundan birisi olarak dünyaya geldi. Ailesi entellektüel ve sanatsal çalışmalara önem veren, döneminin normlarından ileride sosyal bilince sahiptirler. Çocuklarını da bu bilinç ile yetiştirmişlerdir. Çocukluğunda hassas ve derin düşünceli, depresyona meğelli bir çocuktu. Bu özellikler yaşamı boyunca onu ve sanat yaşamını etkileyecek şekilde varlık göstermiştir. (Dökeroğlu, 2019)

Sanat eğitimine 1884’te Berlin’de başlayarak, 1888-1889 yıllarında Münih’te sürdüren Käthe, 19. yüzyılın sonunda işçilerin ve halkın içinde bulunduğu olumsuz koşullardan, toplumsal adaletsizliklerden derinden etkileniyor, yapıtlarında gerçek yaşamda tanık olduğu insanlara ve olaylara yer veriyordu.”

Kathe Kollwitz’ in Hayatı

Kathe Kollwitz’in sanat alanında faal olduğu yıllarda Avrupa sanatı primitif eserlerin etkisi ile dışavurumcu, soyut bir eğilim göstermekteydi. Almanya’da Die Brucke, Der Blaue Reither gibi dışavurumcu gruplar etkinlik gösteriyordu. Bu sanatçı gruplarının dışında bireysel çalışmalar gösteren sanatçılar da mevcuttu. Kathe Kolwitz de bu sanatçılardan biri olarak karşımıza çıkar. Dönemin dışavurumcu eğilimine karşın gerçekçi bir sanat anlayışı ile sosyalist düşünceye bağlı çalışmalar gerçekleştirmiştir.(Yılmaz, 2013)

“Başlangıçta bir ressam olarak eğitilen Kollwitz , serbest resim biçimi üzerinde titiz resim sanatını savunan sanatçı Max Klinger’in çalışma ve yazılarıyla karşılaştıktan sonra grafik sanatlara odaklanmaya başladı . 1890’dan sonra, gravür ve heykel lehine resimden vazgeçti ve daha sonra litografi ve gravürlere döndü.”

(Luise Mahler, 2016)

Kathe 1891’de Karl Kollwitz adında bir doktor  ile evlenerek  Kollwitz soyadını almıştır. Kocası ile bir işçi mahallesinde yaşamlarını sürdürüyorlardı. Ayrıca hastaneye gelen insanlarla derleşiyor, modellerini onlar arasından seçiyordu. Evliliği böyle bir sosyal çevrede çalışmayı bir avantaj ortamına dönüştürdü(Yılmaz, 2013)

Kollwitz’in çevresine karşı gösterdiği şefkat onu çalışmalarına devam etmesine ve uluslararası bir üne sahip olmasını sağladı. Sanatı toplumsal bir görev bilinciyle üstlenip  çalışmalarında çoğunlukla yaslı annelerin, yetim çocukların, acı ve ölümün yansımalarını ele aldı Çalışmalarını gerçekleştirirken istediği tarzda görüntüler elde edebilmek için farklı baskı tekniklerini bir arada kullandı. Baskı resimlerinin çoğu siyah beyaz olmasına karşın  önemli bir kısmını resim çalışmlarında renk kullanımı görülmektedir. Kollwitz  taş baskı, gravür, ağaç baskı gibi çeşitli tekniklerde çalışmalar üretmiştir. Baskı resim tekniği onun yaşamı boyunca vazgeçilmez bir alan olmuştur. Baskı resim tekniğinin çoğaltılabilir olması, sanatının daha geniş kitlelere ulaşabileceği  fikri onu bu alana yönlendirmiş olabilir.

19. yüzyıl Avrupada gerçekleşen sanayileşme ve kentleşme  insanlık adına yeni bir dönem olduğu bilinir. Bu yeni durum bir çok olumlu yönü yanında toplumsal bir sorun olarak da karşımıza çıkar. Bunlardan biri de olumsuz koşullar altında çalışan işçi sınıfı örnek verilebilir. Toplumun her kesimini etkileyen bu durum doğal olarak sanatı da etkisi altına almıştır. Kollwitz bu dönemin izlerini taşıyan pek çok baskı çalışması gerçekleştirmiştir.  (Antmen, 2014;  Yılmaz, 2013)

Sanatçının Çalışmalarından örnekler için: Tıklayınız

Kaynaklar:

  • “Kathe Kollwitz’in Hayatı”, http://yunus.hacettepe.edu.tr/~berngl09/kathe_kollwitz_hayati.htm , (09.04.2020)
  • Mehmet, Yılmaz, Modernden Postmoderne Sanat, 2. basım, Ütopya Sanat Dizisi, Ankara, 2013
  • Antmen A., 20. Yüzyıl Batı Sanatında Akımlar, (6. Baskı) Sel Yayınları, İstanbul: 2014
  • Luise Mahler, “Käthe Kollwitz German, 1867–1945”, https://www.moma.org/artists/3201 , (09.04.2020)
  • Özlem Tekdemir Dökeroğlu, “ACININ RESMİNİ YAPMAK, KÄTHE KOLLWİTZ RESİMLERİ ÜZERİNDEN BİR BAKIŞ “,  International Journal Of Interdisciplinary and Intercultural Art, Cild 4, Sayı 7, 2019