Seda Turgul

2 Haziran 2000 yılında Eskişehir’de doğdum. Ortaöğretimi, büyüdüğüm ilçede -Beylikova’da- bitirdim. Eskişehir Atatürk Güzel Sanatlar Lisesi’nden resim bölümünden 2018 yılında mezun oldum. Liseden sonra 1 sene yetenek sınavlarına hazırlanmak için eğitimime ara verdim. Girdiğim birçok yetenek sınavını kazandım fakat Anadolu Üniversitesi Resim-iş Öğretmenliği bölümünü tercih ettim. Burada lisans öğreniminin son senesindeyim.

Seda Turgul
Otoportre, 60×80 tüab,2022

1. Öncelikle sanat anlayışınızdan bahseder misiniz?
Sanatçı Cevabı: Sanatımı doğada var olan canlı ya da cansız nesneleri bende uyandırdığı renklerle tuvale yansıtıyorum

2. Sanatsal yaratım sürecinde sizi etkileyen faktörler nelerdir?
Işığın nesnelerin üzerinde meydana getirdiği farklı renk tonları beni her zaman etkilemiştir.

3. Hangi sanatçı ya da akımdan beslendiğinizi düşünüyorsunuz.
Monet’nin ışığı kusursuz kullanmasından, kullandığı renklerden oldukça etkileniyorum ve ondan besleniyorum. Genel olarak Empresyonizm sanat akımının öncülerinden etkilendiğim söylenebilir.

Buse, 60×80 tüab, 2022

4. Sanatın gerekliliği kavramı hakkındaki fikirlerini nelerdir?
Her sorun dile getirilerek anlatılmaz. Sanatın yarar amacı olmadığı gibi yaşamda bulunan sorunları özgürce ifade edebilmeyi sağlar. Var olan sorunları güzel bir üslup ile dile getirebilmek için gereklidir sanat.

5. Sanat tarihine baktığımızda sizin açınızdan dönüm noktası denilebilecek olay hangisidir?
Yine Monet diyeceğim. Monet’nin geleneksel sanat anlayışını reddedip kendine özgü duruşuyla İzlenimcilik akımının meydana gelmesine sebep olmasıdır. Sanat tarihinde bunun gibi birçok dönüm noktası vardır.

Ayça, 60×80 tüab, 2023

6. Sanatın diğer disiplinler ile arasında bir bağ kuruyor musunuz? Ne gibi bağlar kuruyorsunuz?
Kesinlikle sanat disiplinleri arasında güçlü bir bağın olduğuna inanıyorum. Resim yaparken müzik dinlemenin beni rahatlattığını hatta kullandığım renkleri bile etkilediğini hissediyorum. Kimi sanatçı okuduğu bir kitaptan, okuduğu bir şiir dizelerinden etkilenerek resim yaparlar.

7. Sanatsal üretimler son zamanlarda dijitalleşen dünyaya uyum sağlamakta gibi görünüyor. Bu konu hakkında düşünceleriniz nelerdir?
Çağa ayak uydurmak gerekiyor tabi ki fakat çağa ayak uydurmak zorunda hissedip zoraki yapılan işler kendini belli eder diye düşünüyorum. Buradaki sanat(!) tartışılmaya açık hale gelir.

Selda, 50×70 tüab, 2023

8. Günümüz Türkiye’sinde sanatçı olmak konusunda düşünceleriniz nelerdir?
Sanatçı Cevabı: Yaklaşık 10 yıldır resim sanatıyla uğraşıyorum bu sürede belli bir kesimin sanata değer verildiğini gördüm. Çoğu kişi buna hobi demekle yetinir. O yüzden Türkiye’de sanatçı olmak zor.

9. Türkiye’de yer alan sanatsal faaliyetleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Dijitalleşen sanatsal faaliyetlerin arttığını görüyoruz. Kişiler yaptıkları çalışmaları bu dijital ortamlarda sunarak belli bir kitleye ulaşmaya çalışıyor. Bu da onların amacına ulaşmasında yarar sağlıyor.

10. Sanat piyasasına baktığımızda kendinizi nasıl konumlandırıyorsunuz?
Sanat piyasasında yer alabilmek için daha fazla çalışmam gerektiğini düşünüyorum.


Portfolyou.com sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.